Geçtiğimiz gün pirinç hakkında medyada çıkan haberlere ilçemizde ilk açıklama Ziraat Odası’ndan geldi.
Pirincin yüzyıllardır tüketildiğine dikkat çeken Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken çalışmaların Tosya’da Ziraat Odası Samsun 19 Mayıs Üniversitesi işbirliğinde yürütüldüğünü söyledi.
Başkan Akdiken açıklamasına şöyle devam etti; “Meşhur Tosya Pirinci Devrez Çayı vadisinde yetişen çeltikten elde edilmektedir. Tosya’ya has pirincimizin elde edildiği çeltik Devrez çayını besleyen ve dağlardan çıkan tatlı kaynak suları ile sulanmakta, kaynak suları ile süzülerek gelen alüvyon topraklarda bulunan minerallerle beslenerek yetişmektedir. Onun için de dünyada tanınmış, ün kazanmış ve meşhur olmuştur.
Tosya Pirincimize mahreç alma çalışmalarımız üç yıldır devam etmektedir. Bu çalışmalarımızı Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ile birlikte yürüttük ve “yıl tekrarlı ekim ve yetiştirmeler” sonucunda elde edilen çeltikten üretilen pirincimizde gerekli tahliller yapılarak raporlar hazırlanmış ve son olarak da olumlu rapor sonunda 12 Kasım 2014 tarihinde Türk Patent Enstitüsüne “Coğrafi İşaret” yani Mahreç almak üzere başvurulmuştur. “
Pirinç ile ilgili teknik bilgi veren Tosya Ziraat Odası Tarım Danışmanı Recep Çakmak ise; “Coğrafi işaret almak için başvuru yapabilmenin şartlarından biri de ürünün yetişmesi için gerekli olan suyun tahlillerinin yapılmasıdır. Yıl tekrarlı yapılan üretimlerde çeltiğin sulandığı tatlı kaynak sularının beslediği Devrez Çayından alınan sularda da gerekli tahliller yapılmış ve olumsuz, insana zararlı hiçbir maddeye rastlanmamıştır.
Çeltik üretimi yapan çiftçilerimizin çoğu Odamızla Danışmanlık Sözleşmesi imzalamış ve Tarla Bitkilerimiz danışmanı ile devamlı irtibat halinde olan çiftçilerdir. Bu çiftçilerimiz kendi tohumluğunu kendisi üretmekte, devamlı ekilmek suretiyle özelliği kaybolan tohumluğun yerine yetkili kuruluşlarca sertifikalanmış tohumluğun ekimini yapmaktadırlar. Dolayısıyla Tosya’da yetiştirilen çeltikten elde edilen Tosya Pirincinde GDO lu tohum kullanılmadığı gibi, sulama suyu olarak kullanılan ve kaynağından çıktıktan sonra çeltiği sulayan sularımızda sağlığa zararlı ve zehir etkisi yapabilecek herhangi bir madde içermemektedir.
Ben Ziraat Odası Başkanı olarak Tosya Pirincini evimde çocuklarımla ailemle ve torunlarımla gönül rahatlığı içerisinde tüketiyorum. Pirinc ilçemizde ,bölgemizde yıllardır tüketilmekte ve pirincden kaynaklı hiçbir olumsuzluklada karşılaşılmamıştır.
Sonuç olarak Tosya Pirinci kendine has tadı ve lezzetiyle vitamin, mineral ve kalsiyum deposudur. Uzmanların bilhassa şeker hastaları için yeni yeni açıkladıkları pirinç pişirme yöntemi Tosya’mızda yıllardır uygulanmakta; pirinç pişirilmeden önce en az üç dört saat ılık tuzla suda bekletilmekte, süzülmekte, iyice yıkanmakta, durulanmakta ve ondan sonra da pişirilmektedir. Tüketicilerimiz de Tosya Pirincini satın aldıktan sonra usulüne uygun olarak pişirsinler, gönül rahatlığı ile yesinler ve meşhur Tosya Pirincimizin tadına varsınlar” diye konuştu.
Yorumlar kapalı.