Doktorlarımızdan Göğüs Hastalıkları Uzmanımız Uzm. Dr. Pınar YILDIZ GÜLHAN; hastanemizde ilk ve yeni olan Uyku Polikliniği ve Sigara Polikliniğini açmış olup; hastalarımıza son derece kaliteli hizmet sunmaya başlamıştır.
Uyku Bozuklukları
“Yorgunluk, aşırı sinirlilik, yüksek tansiyon, depresyon, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, kontrol edilemeyen şişmanlama gibi sorunlarınız varsa; nedeni, sizin fark edemediğiniz uyku apnesi olabilir. Tedavi edilmeyen uyku apnesi 10 – 20 yıl içinde kalp hastalıkları da dahil olmak üzere yaşamı tehdit eden ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Günümüzde uyku apnesi özel cihaz ve yöntemlerle tedavi edilmektedir. “
Hastanemizde hizmet veren Uyku Polikliniği uyku laboratuvarlarında önlemlerinizi alabilir, kendinize ve sevdiklerinize sağlıklı, mutlu bir yaşam armağan edebilirsiniz.
UYKU
Niçin Uyuma İhtiyacı Duyarız?
Uyku sadece günlük yaşamın dışında kalmış bir zaman parçası değil, bedenin kendini yenilediği sağlıklı ve uzun yaşamın temeli olan ‘yaşamsal bir gerekliliktir. Gereğince alınamayan uyku, insanın kendini gün boyunca yorgun-bitkin ve uykulu hissetmesine neden olur. İşinizin kalitesi, konsantrasyon yeteneğiniz ve insanlarla karşılıklı ilişkileriniz etkilenebilir.
Ne Kadar Uykuya İhtiyacımız Var?
Uyku ihtiyacı kişiden kişiye değişir. 4-5 saatlik uyku ile ve zinde uyanan ve gün boyu dinç kalan insanlar olduğu gibi sekiz saat uykudan sonra bile uyuma ihtiyacı duyan insanlar vardır. Uyku süresi kişiden kişiye farklı olmakla beraber, genelde sekiz saatlik uyku sağlıklı bir insan için yeterlidir.
İyi Bir Uyku Aldığınızın Başlıca Ölçüsü Nedir?
Sabah dinç uyanmanız ve kendinizi gün içinde zinde hissetmenizdir.
UYKU APNESİ
Uyku Apnesinin Belirtileri Nelerdir?
1. Horlama
2. Uykuda Nefes Durması
3. Gündüz Aşırı Uykululuk Hali
Uyku Apnesi Şüphesinde Ne Yapılır?
Bahsi geçen belirtilerin birkaçının bulunduğu bir kişide uyku apnesi olabileceği düşünülse de, benzer şikâyetlere neden olan farklı birçok uyku bozukluğu hastalığı vardır. Uyku apnesinin kesin teşhisi ve şiddetinin ölçülebilmesi için uyku laboratuvarlarında “Poligrafik tetkik” adı verilen incelemeler yapılması gerekmektedir. Uyku sırasında birçok parametrenin kaydedildiği “Poligrafik tetkik”, beyin bölgelerinin aktiviteleri, uykunun yapısı ve uyku bozuklukları hakkında en sağlıklı bilgileri veren modern bir laboratuvar yöntemidir.
Kimlerin tedaviye ihtiyacı vardır?
Uyku testlerinden sonra elde edilen bilgiler değerlendirilerek uyku apnesinin gerçekten tedaviye ihtiyaç gösterip göstermediğine karar verilir. Günlük aktiviteler sırasında özellikle araba kullanılırken uyuklamalar, iş kazalarına yol açabilecek durumlar söz konusu ise, uyku apnesi ile ilişkili kalp yetersizliği veya oksijen saturasyonunda çok büyük düşüşler tespit edildiği takdirde vakit geçirmeksizin tedaviye başlanması gerekir.
Tedavi
Uyku apnesinin teşhisinden sonra hastanın bir Kulak-Burun-Boğaz uzmanının kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Konu ile ilgili anatomik bozukluklar varsa bunlar düzeltilmelidir. Uyku apnesinin cerrahi veya ilaçla tedavisi yoktur. Uyku apnesinin en etkili tedavisi CPAP (Continious Positive Airway Pressure) cihazı kullanılarak yapılır. Bu cihazın kullanılmasındaki amaç hastaya devamlı hava basıncı uygulamasıyla uyku sırasında kapanan üst hava yollarını açık tutmaktır. Cihazın olumlu etkisi birkaç gün içinde görülür. Yorgunluk, uyuklama gibi belirtiler kaybolur; hastanın günlük aktivitesi ve canlılığı artar, horlamalar kesilir. Artan dinamizm, şişman hastaların zayıflamasını ve sağlıklı kilolara ulaşmasını sağlar.
Uyku Apnesi Tedavi Edilmezse Aşağıdaki Sorunlara Yol Açabilir
Düzensiz kalp atışları
Kalp büyümesi
Kalp krizi riskinin artması
Yüksek tansiyon
Aşırı yorgunluk ve gündüz uyuklamalar
Trafik kazaları (direksiyonda uyku gelmesi)
Cinsel arzunun azalması, iktidarsızlık
Kontrol edilemeyen şişmanlama (zayıf, normal kilolu insanlarda da uyku apnesi görülebilir)
Uykuda terleme, sık idrara çıkma
Aşırı sinirlilik, depresyon, canlılığın kaybolması
Uykuda ölüm
Daha fazla bilgi için Tosya Devlet Hastanesi Uyku Polikliniği’ ne başvurabilirsiniz. (Not: Uyku Polikliniği’ne başvuran hastalarımız Cuma Günleri Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi’ne yönlendirilecek ve bir defaya mahsus 1 gece orda yatışı planlanacak tüm işlemleriniz bizzat Göğüs Hastalıkları Uzmanımız Uzm. Dr. Pınar YILDIZ GÜLHAN tarafından yapılacaktır.)
UYKU LABORATUVARI
Uyku Laboratuvarında Neler Yapılıyor?
Uyku esnasındaki aktiviteler (beyin dalgaları, kas hareketleri ve göz hareketleri, ağız ve burundan solunum, horlama, kalp hızı ve ritmi, bacak hareketleri) elektrot adı verilen küçük altın disklerin başa ve cilde yapıştırılmasıyla kaydedilir. Bu elektrotlar hiçbir batırma, acı verme işlemi yapılmadan sadece yapıştırılır. Hastada elektrikle ilgili hiç bir temas olmaz. Solunum hareketlerini ölçmek için göğse ve karın çevresine elastik bantlar konulur. Bunların hiç biri acı veren rahatsız edici işlemler değildir.
Uyku Laboratuvarında Nasıl Uyunur?
Uyku merkezimizde, yatak odası, hastanın ev ortamını aratmayacak görünüşte, banyosu ve tuvaleti içinde, televizyonu, mini barı olan konforlu bir otel odası şeklinde hazırlanmıştır. Teknik aletler ve uyku teknisyeni ayrı bir odada bulunur. Siz rahatlıkla sağa, sola dönebilir, tuvalete kalkabilirsiniz. Uyku teknisyeni sizi devamlı izlemektedir, odanızdan kendisiyle konuşabilirsiniz. Gece boyunca uyku sırasındaki beyin dalgaları ve vücut fonksiyonları yandaki odada teknisyen tarafından kaydedilip ölçülecektir.
Uyku Testinden Sonra Neler Yapılır?
Doktorunuz, testten sonra bütün gece kaydedilen ölçümleri inceleyip değerlendirecektir. Eğer uyku bozukluğu bulunursa, gereken tedavi uygulanacaktır. Test sonuçlarını ve planlanan tedaviye tam anlamanız için doktorunuzla yüz yüze görüşmeniz en iyisidir.
Başvuru İçin İrtibat Bilgileri
Tosya Devlet Hastanesi – Uyku Polikliniği
Dr. Pınar YILDIZ GÜLHAN
Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Adres: Kastamonu Caddesi Dilküşah Mahallesi No: 2
Tel No: 0 (366) 313 10 71 – 0(366) 313 29 64 Dahili No: 340 – 690
Fax No: 0 (366) 313 63 22
E-mail: kastamonudhs13@saglik.gov.tr
Yorumlar kapalı.