Yüzlerce yıldır değişmeyen tekniklerle, Tosya’da kış hazırlıkları başladı
Kastamonu’nun Tosya ilçesinde, kış hazırlıkları kapsamında yüzlerce yıldır değişmeyen tekniklerle bulgur yapımına başlandı.
İlçeye bağlı Küçüksekiler Köyü’nde buğday hasadını tamamlayan köylüler, önemli besin maddelerinden olan buğdayı yüzlerce yıldır değişmeyen tekniklerle çeşitli merhalelerden geçirerek bulgur yapmaya başladılar.
Küçüksekiler Köyü sakinlerinden Ali Çakır( 54) gazetecilere yaptığı açıklamada, sonbahar aylarına doğru köylerinde kış hazırlıklarına başlandığını söyledi.
Kış hazırlıklarının başında bulgur yapımının geldiğini belirten Çakır,”Köyümüzün tarlalarında tamamen doğal yollarla organik olarak yetiştirdiğimiz buğdayları, önce başağından ayırırız sonra ise kalitelilerini eleklerle ayırırız. Havaların güneşli olduğu zaman köy meydanında ki su oluklarında yıkarız. Kazanlara doldurduğumuz buğdayları, belli bir kıvama kadar pişiririz. Pişen buğdayları,ağaçtan yapılma özel bölümlerde dinlendiririz. Daha sonra, çadırların üzerine sererek, güneşte kurumaya bırakırız. Kurumaya bıraktığımız buğdayları ağaçtan yapılma özel tırmıklarla karıştırırız. Yaklaşık 3 ile 4 gün boyunda karıştırma işlerine devam ederiz. Tam kuruduktan sonra, köydeki taş değirmenler vasıtasıyla kabuğundan ayırırız. Daha sonra ise buğdayları, evlerimizde bulunan küçük değirmenler vasıtasıyla, çorbalık veya pilavlık olarak istediğimiz şekilde öğütürüz” diye konuştu.
Bulgur yapımında dededen kalma teknikleri halen kullandıklarını belirten Çakır, bulgur yapımında, pişen buğdayları değirmende öğütmeden önce cevizle karıştırarak bulgur yapımına katılan herkesle birlikte yemenin köylerine has bir gelenek olduğunu sözlerine ekledi.
Yorumlar kapalı.