“Kırkikindiler” Tosya’yı çok sevdi
Kırkikindiler, İç Anadolu’da oluşan konveksiyonel(yükselim) yağışlardır. İlkbaharda başlar. Öğleden sonraları havanın fazla ısınmasına bağlı olarak yükselip stratosferin üst katmanlarında soğumasıyla oluşur. Ortalama 30-40 gün kadar devam eder. Ürünlerin ekilme dönemine denk geldiği için önemli bir yağıştır. Küresel ısınma nedeniyle bu yıl yaşamadığımız baharın ve yazın havaların hafifleyip yükselmesi ve her 200 m.de 1C derece soğumasıyla oluşan yağmur çeşididir..
Neden kırkikindidir? Çünkü İç Anadolu gibi karasal iklim bölgelerinde ısınmaların başladığı ilkbaharda yaklaşık 40 gün boyunca her öğleden sonra ısınıp yükselen havanın getirdiği yağışlar bölgenin en yağışlı dönemini teşkil eder.
İşte halk ağzındaki bu Kırkikindiler bu yol üreticinin omzuna kabus gibi bindi. Dün Devlet Meteoırolojiden açıklanan rakamlara göre yöremiz uzun yılların en çok yağış alan Haziran ayını yaşıyor.
Kastamonu Merkez’de Haziran ayının 23 günlük sürecinde 227.9 kg. yağış düştü. Bozkurt ilçemizde Haziran ayının 23 günlük döneminde m2’ye toplam 45 kg, Cide ilçemizde 53.8, Çatalzeytin ilçemizde 24.2 kg, Devrekani ilçemizde 99.6 kg., İnebolu ilçemizde 57.3 kg ve Tosya ilçemizde ise, 75.6 kg yağış düştüğü tespit edildi.
Yorumlar kapalı.