-Tosya’nın el emeği takısı ”kıstı” ilgi görüyor
-Kastamonu’nun Tosya ilçesinde yüzyıllardır tamamen
elle işlenerek yapılan altın kolye, küpe ve bilezikler
kadınların vazgeçilmez takıları arasında yer alıyor
-Türkiye’de sadece Tosya’da bir usta ve oğlu tarafından
yapılan kıstının seti 5 bin liradan satılıyor
Kastamonu’nun Tosya ilçesinde yüzyıllardır tamamen elle işlenerek altından yapılan kolye, küpe ve bileklikler kadınların vazgeçilmez takıları arasında yer alıyor.
Türkiye’de sadece Tosya’da Yalçın Çubukçu (54) ve oğlu Rauf Çubukçu (31) tarafından yapılan kıstı, tamamen el emeği ve göz nuruyla üretiliyor. 22 ayar altın kullanılarak yapılan ancak içine kaynak malzemesi girince ayarı düşen kıstının boyunluk ekli kolye, çiftli bileklik ve küpeden oluşan seti 5 bin liradan satılıyor. Boyunluk ekli kolye tek başına 3 bin 200, çiftli bileklik ve küpe ise 2 bin 300 liradan satışa sunuluyor.
Kıstı ustası Yalçın Çubukçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kıstı yapımını babasından öğrendiğini söyledi. Çubukçu, takıyı 22 ayar altından işlediklerini ifade ederek, ”İçine kaynak katınca ayarı düşüyor. En ince teferruatına kadar tamamen el sanatı” dedi.
Kıstıda balık figürü kullanıldığına dikkati çeken Çubukçu, bu takının sadece Tosya’da üretildiğini, başka yerde de yapılamayacağını öne sürdü. -Ünlü isimler tercih ediyor-
Yalçın Çubukçu, kıstıya büyük talebin olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
”Demirel’in eşi Nazmiye Hanım, Semra Özal, Emel Sayın, Derya Baykal, Belkıs Akkale aldı. Murat Başesgioğlu’nun hanımına 25 tane kıstı yaptım. Boynerler’e devamlı yaparım. Son yaptığım kıstıyı Çorum’a göndereceğim. Bir takıyı 10 günde yapıyorum. 13 yaşında iken babamın yanında çalışmaya başladım. O günden beri kıstı yapıyorum.”
Mesleği kendisinden sonra oğlunun yapacağını dile getiren Çubukçu, ”Bu iş severek yapılmalı. Para kazanmak için yapılırsa özelliğini yitirir”dedi.
Yorumlar kapalı.