Yurt genelinde olduğu gibi 55. Kütüphaneler Haftası , ilçemizde de düzenlenen programla kutlandı.
İlçe Halk Kütüphanesi tarafından Müftülük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Kaymakam Deniz Pişkin, Belediye Başkanı Kazım Şahin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İshak, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü İsmail Çalışkan yaptı. Katılımcılara teşekkür eden Çalışkan; “Geleceğin Türkiye’sinde Tosyalıların ve bölgenin söz sahibi olması için bilgiye gereksinim duyan herkesi kütüphanemize bekliyoruz. Her türlü imkânlarımızdan faydalanmak üzere gelen herkesin baş hizmetkârıyız, olmayada devam edeceğiz. Ulaşmak için özlemle bekleyip hasretini çektiğimiz Ama yetişemeyip ıstırap duyduğumuz, okuyan bir gençliğin hayalini kurarken önümüze, kısa orta ve uzun vadeli hedefler koymuştuk. Kısa vadede Aktif okuyucu endeksini yükseltip, orta vadede dünya sıralamasına girmeyi, uzun vadede ise kelebek etkisi yaparak Tosya’dan Türkiye’ye okumayan toplum algısının kırılmasına vesile olup, dünyada ilk sırada yer almayı hedeflemiştik. İlk İki yıl Aktif okur oranımızı çoğalttık.3. yıldan sonra Sayın Kaymakamımızın ‘’Okuyan Bir Tosya Hayalim var’’ projesiyle birlikte dünya sıralamasında ilk dörde yükseldik. Ecdadımızın ihtişamlı günlerini yaşamak için bizimle aynı duyguları ve heyecanı paylaşan aynı dertten mustarip idealist insanlarla sonuç alıncaya kadarda yolumuza devam edeceğiz. Kütüphane fikir üretenler grubu olarak Okuyan bir Tosya hayalinin yanında yazan bir Tosya hayalimiz olsun istedik Kaymakam beyin himayelerinde hikâyeni yazar mısın projesini başlatıp gelen hikayeleri kitaplaştırıp 56.kütüphaneler haftasında raflarımızdan okuyucularımıza sunmak istiyoruz.
Biz tarihin en şerefli milletiyiz ama Kendi tarihinin vesikalarını okuyamayan bizden başka hiçbir milletin evladı yoktur. Ortaokul ve liselerde en azından kendi tarihini okuyacak kadar Osmanlıca dersi verilmesi büyüklerimizden arzumuzdur.
Çocuk doğar ailesinden evdeki zararlılara karşı kendini savunmayı öğrenir. Okula gider çevresindeki kötülüklere karşı kendini savunmayı öğrenir. Kütüphaneye gider kütüphanenin bir kültürü vardır. 7den 70e herkesin içinde bilgiyle yoğrularak kendini olgunlaştırır. Eğitim ailede başlar okulda devam eder kütüphanede olgunlaşır. Sokağa çıkınca zararlı alışkanlıklara bulaşıp kangren olmaz serkeş olmaz. olumlu şekilde değişir gelişir. Toplumda yıkıcılığı değil yapıcılığı öğretir arkadaşlar.
Bugün gençlikten şikayet ediyorsak suyun nerden bulandığına bakmalıyız. Çocuklar gençler işlenmemiş tarlaya benzediği için ya yanlışı kendimizde aramalı ya da ektiğimiz tohumlara bakmalıyız. Bu çocuklar ailelerin öğretmenlerin imamların kütüphanecilerin velhasıl toplumu şekillendiren toplum mimarlarının bir ürünü değil mi? buğday ekip arpa biçen var mı? Öyleyse bu hep birlikte hatalı ilmekleri düzelterek bu kumaşı safha safha bizim tezgahlarda el ele gönül gönüle hep beraber dokuyacağız. Bizim evimizin derdini sıkıntısını bizden daha iyi bilen olmadığı gibi, bu milletin derdini sıkıntısını geçmişini geleceğini bu milletin öz evladından başkası bilemez onun için her mürşide gönül verme yolunu sarpa uğratır demişler. Okumak ve yazmak bunun için önemlidir. Artık uyu ali uyu diyerek yön verilen değil uyan ali uyan diyerek tarihinin derinliklerini araştırıp yazan geçmişinden ders alıp, geleceğe yön vererek dünya tarihinin akışını değiştirecek kudretin, damarlarındaki asil kanda mevcut olduğunu gençlerimize hep birlikte anlatacağız. Sayın Valimizin 54. Kütüphaneler haftasında Taşköprü’de gençliğe hitaben yaptığı bir konuşmasında: Dünyanın işleyişini her yönden kavrayabilmemiz bizim donanımlı olmamıza bağlıdır. Derken hasretini çektiğimiz özlenen gençliğin tarifine kâfidir zannediyorum. Bizlerde emir kabul edip böyle bir gençliği yetiştirmek için
Okuyarak bu günü analiz ederken çağlar ötesine de ışık tutacak insanlık âleminin mutluluğu için yeşerecek tohumları ekmek bizim en kutsal görevimiz deyip, Seve seve Canla başla çalışacağız” dedi.
Dünden bugüne İlçe Halk Kütüphanesi videosunun izlenmesinin ardından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardından kütüphaneye emeği geçenlere teşekkür plaketi verildi.
“İlçemizde kitap ve kütüphane sevgisinin gelişmesine vermiş olduğu önemli desteğin anısına” İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İshak tarafından Kaymakam Deniz Pişkin’e plaket takdim edildi.
Plaketi kitap okuma kampanyasına destek veren kurumlar adına aldığını ifade eden Kaymakam Deniz Pişkin destek veren tüm kişi ve kurumlara teşekkür etti.
Belediye Başkanı Kazım Şahin’de Kaymakam Deniz Pişkin’e okuma kampanyası için teşekkür etti.
Aktif okuyucu sayısı 10.4 ile dünya sıralamasına yükselten Tosya İlçe Halk Kütüphanesinin hazırladığı program canlı müzik ile sona erdi.
Yorumlar kapalı.