ORGAN BAĞIŞI NEDİR?
Organ bağışı, bir insanın organlarının bir kısmının veya tamamının, beyin ölümünün, ardından başka hastaların tedavisinde kullanmak üzere bağışlamasıdır.
ORGAN NAKLİ NEDİR?
Tedavisi tıbben mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derece de hasar gören organın, bir yenisi ve sağlamı ile değiştirilerek hastanın tedavi edilmesine organ nakli denilmektedir.
HANGİ ORGAN VE DOKULARIN NAKLİ YAPILMAKTADIR?
Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Ülkemizde; Kalp, akciğer, böbrek, pankreas, karaciğer, kalp, kemik, kemik iliği, gözün kornea tabakası, ince bağırsak gibi dokular başarı ile nakledilebilmektedir.
ORGAN ALIMI NASIL VE NE ZAMAN GERÇEKLEŞTİRİLİR?
Yoğun bakım ünitesi olan bir hastanede beyin ölümünün gerçekleşmesi durumunda ailenin de rızası alındıktan sonra organların alınması işlemi Organ Nakil Merkezlerince gerçekleştirilir.
Beyin ölümünde, beyin fonksiyonları tamamen kaybedildiği için geri dönüş yoktur, tam ve kesin olarak ölüm gerçekleşmiştir. Beyin ölümü teşhisi konulabilmesi için birtakım testlerin uygulama zorunluluğu vardır.. Bu testlerin sonucunda, alanında uzman iki hekim tarafından, beyin ölümü gerçekleşip gerçekleşmediği kararına varılır. Beyin ölümü gerçekleşmeden organ nakli yapılmaz. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra 24 saat içinde organların nakli yapılmış olmalıdır.
BEYİN ÖLÜMÜ BİTKİSEL HAYATTAN FARKLIMIDIR?
Bitkisel hayatta olan insanların solunum ve kalp atımları, makinelere bağlı (yapay) olarak veya tıbbi tedavi ile sürdürülebilir. Ancak beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişinin hayata dönmesi mümkün değildir.
ORGAN BAĞIŞINI KİMLER YAPABİLİR?
18 Yaş üzerinde olan akli dengesi yerinde olan herkes, ilgili kurumlara başvurarak, beklenmedik ölümleri halinde organlarını bağışladığına dair belgeyi 2 tanık önünde doldurup, doku ve organ bağışında bulunabilir.
ORGAN BAĞIŞI İÇİN NEREYE BAŞVURMAK GEREKİR?
- İl ve İlçe Sağlık Müdür5lükleri
- Toplum Sağlığı Merkezleri ver Aile Sağlığı Merkezleri
- Devlet Hastaneleri
- Üniversite Hastaneleri
- Özel Hastaneler
ORGAN BAĞIŞINDA BULUNAN HERKESİN ORGANLARI KULLANILABİLİRMİ?
Organ bağışı yapılmış olsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin; kişi evde, sokakta, acil serviste veya hastanenin her hangi bire servisinde ölmüş ise organları kullanılamaz. Yalnızca yoğun bakım ünitelerinde solunum cihazına bağlı olarak ölen, yani beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları nakledilir.
KİŞİ ORGAN BAĞIŞINDA BULUNSUN YADA BULUNMASIN AİLESİNDEN İZİN ALINIRMI?
Beyin ölümü gerçekleşmiş tüm vakaların öncesinde organ bağışı yapıp yapmadığına bakılmaksızın aileleri ile mutlaka görüşülür. Bu görüşme organ nakil koordinatörü tarafından gerçekleştirilir. Aile onayı olmadan hiç kimsenin organları alınamaz ve kullanılamaz. Bu nedenle organ bağışı yapanların yakınlarını önceden bilgilendirilmesi ve uyarması gerekmektedir. Ayrıca ölmeden önce organlarını bağışlamamış bir kişinin organları için ailesinin rızası alınabilmektedir.
“ORGAN BAĞIŞI SADECE BİR HAFTANIN DEĞİL BİR ÖMRÜN MESLESİDİR. BAĞIŞLAYIN Kİ ÖMÜRLER SON BULMASIN.”
Maide Suresi 32. Ayet:
“Kim bir kimseye hayat verirse, o sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanır.”
UNUTMAYALIM …..!
“ORGAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIR.”
Yorumlar kapalı.