Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünce, ormanlara zarar veren kabuk böceklerine karşı Karadere ve Taşköprü`de bulunan laboratuarlarda üretilen 16 bin yırtıcı böcek, zarar riski fazla olan bölgelere bıraktı.
Kastamonu Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, 2010 yılı programının 25 bin yırtıcı (Thanasimus formicarius) üretmek olduğunu belirterek, Karadere ve Taşköprü Orman İşletme müdürlüklerindeki Biyolojik Mücadale Laboratuarlarında 16 bin yırtıcı böcek üretildiğini ve bu yırtıcıların belli bir program dahilinde kabuk böceği zararı riski olan Tosya, Taşköprü, Daday, Küre, Azdavay, Pınarbaşı, Karadere ve Araç ormanlarına mevsim itibariyle bırakıldığını söyledi.
Üretilen yırtıcıların ormana zarar veren diğer kabuk böceklerini belli bir süre sonra yediğini belirten Beşel, “Ormana zarar veren böceği böceğe kırdırıyoruz. Böylece kimyasal ilaç kullanmadan ve tabiatın dengesini bozmadan bu işi çözme yoluna gidiyoruz“ dedi.
Feromon tuzaklarından alınarak laboratuar ortamında çiftleştirilip yumurta ve sonrasında larvası elde edilen yırtıcıları, iki aylık beslemenin ardından araziye salınacak duruma geldiğini ifade eden Beşel, “Arazide yuvalanacağı kök, kabuk altı ya da kabuk böceği giriş deliklerine bırakılan yırtıcılar ormanlarımıza zararı görülen Pityokteines curvidens,Cryphalus picea,İps acuminatus,İps sexdentatus,Tomicus minör,Tomicus piniperda gibi kabuk böcekleriyle ve yaprak bitleriyle mücadele etmektedir“ diye konuştu.
Yorumlar kapalı.