Tüm yurtta oldu gibi ilçemizde de 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi.
İlçe Müftülük Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Kaymakam Yusuf Cıbır, Garnizon Komutanı J. Yzb. Sefer Sezer, Belediye Başkan Vekili Fazıl Ateş, İlçe Emniyet Müdürü Yavuz Kıraç, Tosya Müftüsü Basri Bektaş, Tosya Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Mustafa Nal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Volkan Pullu, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, Vergi Dairesi Müdür Vekili Nurgün Eser, Orman İşletme Müdürü Kamuran Aydoğan, İl Genel Meclis Üyesi Cahit Çalışkan, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
Mehmet Akif Ersoy İlkokulu/Ortaokulu tarafından düzenlenen program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Mehmet Akif Ersoy İlkokulu / Ortaokulu Müdürü Şener Şen yaptı. Şen konuşmasında;”Milletlerin hayatında, geleceklerine yön veren olaylar, kilometre taşı niteliğinde abidevi şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmeleri, geleceğe güvenle bakabilmeleri, millet hayatında yeni değerlerin ortaya çıkabilmesi ve milli şuuru ayakta tutabilmek için bunların hatırlanması gerekir.
İşte kara günlerimizin göstergesi, kahramanlık destanımız, heybetli kimliğimiz, yurtseverlik ve özgürlük aşkımız İstiklal Marşı milletimizin sinesinden çıkarak onun acılarını, umutlarını, kararlılığını “Hayal ile yoktur alışverişim, her ne demişsem görüp de söylemişim” diyerek abideleştiren Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı anlamak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve bu çerçevede değerlendirmemiz gerekmektedir.
İstiklal Savaşının elemli ve buhranlı günlerindeyiz. İzmir gitmiş, Bursa düşmüş, Afyon kaybedilmiş, Düşman orduları Türk Yurdu’nun her yanına sokulmuş, Türk Milleti tarihinin en karanlık günlerini yaşamaktadır.
Genel Kurmay Başkanımız saldırgan düşmana karşı, Anadolu’da tutuşan heyecanı koruyacak; vatan sevgisini ve inancı canlı tutacak ve gelecekte milli bir marşımız olacak marşın hazırlanması gerektiğini bildirir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu öneriyi uygun bulması üzerine “İstiklal Marşı Yazma Yarışması” düzenlendi ve 500 Lira ödül kondu. Yarışmaya 724 şiir katılmıştı. Bunlar arasından İstiklal Marşı olacak bir şiir seçilemedi. Mehmet Akif ise “Milletin kurtulacağını para ile mi söyleyeceğiz” diyerek bu yarışmaya katılmamıştır. Hasan Basri yarışma için konan ödülün ona verilmeyeceğine dair güvence verince ve Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver’in isteği üzerine o halde yazalım deyip “Kahraman Ordumuza” adlı şiirini yazdı. Bu şiir 1 Mart 1921 tarihli TBMM toplantısında okundu ve 12 Mart 1921 tarihli toplantısında da ayakta alkışlanarak İstiklal Marşı olarak benimsendi. Mehmet Akif Ersoy yarışma için konan ödülü almadı. O bu görevi ordu ve milletimiz adına yerine getirdiğini söylemiştir” dedi.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından Seda Nur Dursun “Ati’yi Karanlık Görerek Azmi Bırakmak” adlı şiiri okudu.
Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan belgesel sunumu yapıldı. Ebrar Kebapçı “Bülbül” adlı şiiri okudu, Mehmet Akif Ersoy İlkokulu / Ortaokulu öğrencileri tarafından ülkenin durumunu anlatan oratoryo sunumu yapıldı. Zeynep Gül Ağa’nın “Ya Rab” adlı şiiri okumasının ardından çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri Kaymakam Yusuf Cıbır, Garnizon Komutanı J. Yzb. Sefer Sezer ve Belediye Başkan Vekili Fazıl Ateş tarafından verildi.
12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.
Yorumlar kapalı.