EVLİLİKTE İLETİŞİM NEDEN TIKANIR? -3-‏

EVLİLİKTE İLETİŞİM NEDEN TIKANIR? -3-‏

*Affetmesini bilmemek de iletişimi tıkayan önemli sebeplerdendir. Bu erdemden uzak olan bireylerin kalbine kin ve düşmanlık duygusu hakim olur. Bu duygular bireyin olumlu adım atmasını ve muhatabını önyargıdan uzak bir şekilde dinlemesini engeller. Dolayısıyla eşlerin birbirini üzen davranışları gibi olumsuz tutumları elbette ki aile bağlarına zarar verir. Fakat aile bireylerinin aralarındaki doğru iletişimi ve muhabbeti devam ettirmesinin yolu, affetmeyi bilmek ve müsamahalı davranabilmekten geçiyor. Kur’an-ı Kerim’de Tegabün Suresi 14. ayette eşlerimiz ve çocuklarımızla ilgili Rabbimiz “…Affeder, hoş görür, bağışlarsanız muhakkak ki Allah da bağışlayandır, esirgeyendir (O da sizi bağışlar)” buyuruyor.

 

Evlilikte iletişimi tıkayabilecek diğer konular şöyle:

 

• Yıkıcı eleştiri :  Hiç birimiz acımasızca eleştirilmekten hoşlanmayız. Eleştiri yaparken eleştirinin dozunu iyi ayarlamalıyız. Yıkıcı değil, yapıcı eleştiriler daha iyi netice verir.

 

• Beklentileri makul tutmamak : Beklentilerimiz makul, yapılabilecek, karşılanabilecek cinsten olmalı.

 

• Eşin ruh halini anlamaya özen göstermemek: Hepimizin ruh hali farklıdır, zaman zamanda hani derler ya gönlün yazı var, kışı var diye, ruh halimiz de değişiklikler gösterir. Eşimizdeki bu ruh halini sezmek, ona göre davranmak gerekir.

 

• Yaşanılan hiçbir sorunu-tartışmayı yani kötü anıyı unutmamak: Unutup gitmek en güzelidir. Temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp ortaya koymak kimseye fayda sağlamaz, tam aksine sorunları devamlı gündemde taze tutar.

 

• Eşin kişiliğini iyi tanımamak : Eşimizin kişiliğini tanımadan birbirimizi tanımamız ve bir bütünü tamamlamamız mümkün olmaz.

 

• İltifatta cimri, eleştiride cömert olmak : Tam tersine iltifatta cömert, eleştiride cimri olmalıyız.

 

• Sorumluluk paylaşımında eşlerden birinin fazla yük alması : İllaki ailede her şeyi bizim yüklenmemiz gerekmez. Sorumlulukları paylaşırsak hem eşimize değer verdiğimiz ortaya çıkar, hem de sorumluluk almak eşlerin ayaklarının yere sağlam basmasını sağlar.

 

• Çocuk eğitimi anlaşmazlığı : Çocuklarımızın eğitiminde fikrimizi söyleyelim, eşimizle paylaşmalıyız ama en iyisi eğitim uzmanlarının fikirlerini almak bize avantajlar sağlar.

 

• Gereksiz kıskançlıklar : Kıskançlık güzeldir, seven kıskanır ama gereksiz kıskançlıklar da evliliğimizi tehlikeye sokar.

 

• Eşin ailesi ile iyi geçinememe : Tecrübelerle sabittir ki eşlerin eşinin ailesiyle iyi geçinmemesi, evlilikte karı kocanın güzel geçinememesinin sebeplerinden bir tanesi, belki de en önemlisidir.

 

EVLİLİKTE İLETİŞİM NEDEN TIKANIR? -3-‏

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!