İYİLİK YAPMANIN FAZİLETİ -1-

 İyilik, insanlar arasındaki kaynaşmanın, kalplerin, gönüllerin birbirine yaklaşmasının yollarından biridir. Kişiler başkalarına yardım ettikçe, onlara güzel davrandıkça, aralarında kavga, anlaşmazlık ve düşmanlık yerine dostluk, barış ve kaynaşma olur. İyilik, sosyal hayatın kurulması ve işlemesi konusunda son derece önemli bir ahlâk kuralıdır.

Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.v), “Her iyilik sadakadır”, bir başka hadisi şeriflerinde de “İyiliklerine sevinen, kötülüklerine üzülen kimse mümindir.” Buyurmuştur.

 Adî b. Hatim (r.a) anlatıyor: Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurdular:

“Âhirette herkese Rabb’i, aralarında bir tercüman olmaksızın, doğrudan doğruya hitap edecektir.Kul ilâhî huzurda durdurulur; sağına bakar, hayatta iken gönderdiği (hayır) amellerden başka bir şey göremez. Soluna bakar, orada da hayatta iken işlediği (kötü) amellerden başka bir şey göremez. Ön tarafına bakar; karşısında (kendini beklemekte olan) ateşi görür.(Ey bu dehşetli güne inanan müminler!) Yarım hurma sadaka vererek de olsa kendinizi ateşten koruyun. Bunu da bulamazsanız karşınızdaki insana güzel bir söz söyleyerek kendinizi ateşten koruyun.”

 Enes b. Mâlikin (r.a) bildirdiğine göre Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

“Kıyamet günü insanlar saf saf dizilir. Cennet ehli de saf saf olur. O sırada cehennem ehlinden bir kişi cennet ehlinden birine uğrar ve, ‘Ey falan! Hatırladın mı sen su istemiştin de ben sana bir içimlik su vermiştim’der. (Bu iyiliğini bahane ederek şefaat diler). Adam, o kimseye şefaat eder. Yine cehennemlik olan bir başka adam, cennetlik olan bir başkasının yanından geçer ve ona, ‘Sana abdest suyu verdiğimi hatırlıyor musun?’der. (Bu iyiliği için kendisine şefaat ister. Oda hatırlar) ve ona şefaat eder.”

Diğer rivayette şu kısım da vardır:

“Cehennemlik olanlardan biri cennetlik olanlardan birine gelir ve, ‘Ey falan! Beni şöyle şöyle bir işe gönderdiğin günü hatırlıyor musun? Ben o gün senin için gitmiştim (Bu sözüyle şefaatini ister). Cennetlik olan kimse de ona şefaat eder.”

İyilik Yapmanı fazileti

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!