Bir festival böyle geldi geçti..

 

“13. Tosya Kültür ve Pirinç Festivali” mi, yoksa “Tosya 13. Kültür ve Pirinç Festivali” mi, adını tam olarak koyamadığımız bir festivali daha geride bıraktık. Sıcağı sıcağına geriye dönüp baktığımızda, festivalin zihinlerimizde iz bırakan hazırlık ve etkinliklerini, gelecekte gerçekleştirilecek festivallerin yol haritasını  belirlemede yardımcı olmak adına not düşmek istiyorum.

 

Bu yıl ki festivalin hazırlık aşamasında, ilçemizin ana yol girişlerinin kaldırımlarıyla, refüjleriyle, asfalt bakımlarıyla kısmen elden geçmiş olması; Cumhuriyet meydanından çevreye doğru açılan ana arterlerde 2,5 km. asfalt yapılması; şehrin tek güreş sahasının ulaşım, trübün genişletme, kapalı trübününün oluşturma, o sahada insani ihtiyaçlara mutlaka cevap vermesi gereken ve büyük bir eksiklik olan tuvalet ve lavaboların yapılmış olması; Üçoluklar mesire yerinin yeniden ele alınıp tanzim edilerek hemşerilerimizin hizmetine sunulmuş olması, tüm eksikliklerine karşın festivalin göz ardı edilemeyecek fiziki kazanımları ve Belediyenin kayda değer hizmet hanesinin artıları olarak not edilmeye değer görüyorum.

 

Açılıştan itibaren yaşanan bazı olguları mercek altına aldığımızda ise, program kapsamındaki ödül/ödüllendirmedeki fiyaskolar ardı ardına geldi. Pirinç festivalinde pirincin üreticisine değil de, tüccarına ödül verilmesi, bir sanat eserinin yaratıcısı/yorumcusu yerine, ortaya çıkan ürünün ödülünü pazarlama şirketine vermek gibi abes bir uygulama benzetmesine sebep oldu. Tabi bu arada Açılışa katılan Kastamonu Valisinin “yoğun programı nedeniyle”, neden protokolu terk ettiği ve bu terk sonrası uzun saatler Doğramacı Otelde yakınlarıyla çay/yemek sohbetine vakit ayırdığı da henüz anlaşılabilmiş değil. Belki ilerde bir gün muhatapların buna resmi veya siyasi bir açıklaması olur. Açılışı hemen takiben “Araçlı Festival Konvoyu” nu bekleyenlere hiçbir açıklama yapılmadan, programdan çıkarılmış olmasının ayıbını/eksikliğini ise, Fotoğraf Sanatçısı Mustafa Demirbaş’ın “Fotoğraflarla Tosya Sergisi” kısmen kapattı.

               

Hemşerilerimizin yılda bir kez yapılan festivalin eğlence boyutunda, Flash tv’den canlı yayınlanan Latif Doğan ile Küstüm Show, sanat adına tam bir hayal kırıklığı ve devam eden gecelerdeki eğlenceye dönük tüm etkinliklerin zihinlerimize kazınan en büyük ortak özelliği, organizasyondan kaynaklanan korkunç bir gürültü kirliliği ile kimi hemşerilerimizden kaynaklanan çevre kirliliği olarak notlarımıza yansıdı.

 

Festival’in fiziksel kazanımına taç giydiren, kültür boyutuyla Tertip Komitesi adına Belediye Başkanlığını kutlamamızı gerektiren en görkemli olay, Kazasker Mustafa İzzet Efendi Sempozyumu oldu. Sempozyuma önayak olan hemşerimiz Mustafa Bektaşoğlu’nun yoğun gayretleri ile Hat sanatı konusunda uluslararası üne sahip üstat Prof.Uğur Derman’ın ve bir kültür savaşçısı Nail Tan’ın bu sempozyuma konuşmacı olarak katılmaları Tosya’nın kültür hayatına açılması arzu edilen yolun eşik noktasını aştığımızın tescili oldu. Bu konuda katkısı olan, en uç noktadan en tepe noktaya ayırt etmeksizin emeği geçen herkesi içtenlikle kutlamak boynumuzun borcu.

 

Cumartesi günü Üçolukar mesire yerinde düzenlenen geleneksel Sünnet Şölenini kayda geçirmemek eksiklik/haksızlık olur. Organizasyon görevlilerinin tüm iyi niyet, gayret ve özverili çabalarını, döktükleri teri yerinde gözlemledim. Ancak aralarındaki kimi görevlilerin “aile-eş-dost” ahbap ilişkileri, birbiriyle yarıştırılan gürültü ve çevre kirliliği konusundaki kaos’a, gösteri ve animasyonlardaki düzensizliğe bir de araç park sıkıntısı eklenince sanırım bu tür organizasyonların geleceğinde ekstrem bir örnek olarak yerini alacaktır.

 

Hazırlanan stantlardan bir kısmının boş kalmış olması gibi bazı tali konuları atlarsak, sanırım önümüzdeki günlerin gündeminde, yatırım olarak nitelendirilebilecek fiziki kazanımları dışında Belediye bütçesine getirdiği mali külfetin Festival konusundaki “halkı bilgilendirme toplantısı”nda etraflıca açıklığa kavuşturulması beklentisi, bir bakıma “festival sonuç raporu”nun halka sunulması ile; “13. Tosya Kültür ve Pirinç Festivali” değil; “Tosya 13. Kültür ve Pirinç Festivali” noktalanmış olacak. Başta Belediye Başkanı Kazım Şahin olmak üzere emeği geçen herkesi kutlarken, “Tosya 14. Kültür ve Pirinç Festivali”nde  daha iyilerini gerçekleştirmek üzere bu dostça uyarılarımızı dikkate almalarını dilerim.  

Bir festival böyle geldi geçti..

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!