ATATÜRK’ÜN AT ÜZERİNDEKİ ANIT HEYKELLERİ

“Gözüm Sakaryada , kulağım İneboluda”
“Ordular ilk hedefiniz Akdenizdir.”
“Bağımsızlık benim karakterimdir”
Atatürkümüzün bu güzel veciz sözleriyle başladığımız yazımıza onun adına onu ve Milli Mücadeleyi hatırlatmak için yapılmış bir kaç anıttan söz edeceğiz.
Özellikle Atatürk’ün at üzerinde yapılmış üç büyük şehrimizdeki üç büyük heykel hakkında bir çoğumuzun bilmediği şu detaylara değineceğim.
İlki Kurtuluş Mücadelesinin başladığı Samsundaki, Samsun’u temsil eden anıttır. Dikkat edilirse bu heykele bakıldığında Atatürk’ün atının iki ayağı birden havada şahlanmış vaziyettedir. Bu durum Milli Mücadelenin başlangıcını , ulusal uyanış ve şahlanmayı temsil etmektedir.
İkinci anıt İzmirdeki Cumhuriyet Meydanındadır. Burada ulusun mücadelesinin zaferle neticelendiği ifade edilmiş ve dikkat edilecek olursa atın bir ayağı havadadır. Kaide üzerinde Mustafa Kemal Paşa, at üzerinde mareşal üniformalı olarak sol eliyle atının dizginlerini tutarken sağ eliyle denizi gösterir vaziyette tasvir edilmiştir. Bu duruş, Atatürk’ün “Ordular ilk hedefiniz Akdenizdir , İleri!” emrini verdiği anı simgelemektedir. İzmirde ki kaidenin üç cephesinde Kurtuluş Savaşı ve zafer konulu bronz kabartma vardır. Ön yüzde Kurtuluş Savaşına katılan kahraman kadın ve askerlerimiz betimlenmiştir. Ön düzlemde ay yıldızlı bayrağı taşıyan beli hançerli kahraman bir köylü kızı İzmir yolunda ilerlerken görülmektedir. Kaidenin sol yanında ki kabartmada savaştan dönen babalarını kucaklayan çocuklar , asker oğluna kavuşmanın sevinciyle kollarını havaya kaldırmış başı örtülü kadın gibi ayrıntılar işlenmiştir.
Ankarada Ulus Meydanında ki halkın parası ile yapılmış anıtta dikkat çeken atın 4 ayağıda sapasağlam bir şekilde yere basmaktadır. Ulus Devletinin Ankara’da kurulduğu ifade edilmiştir. Üçgen bir kaide üzerinde duran heykelin önünde iki Mehmetçik heykeli bulunmaktadır. Bunlardan sağdaki arkadaşlarını savaşa çağıran , soldaki düşmanı gözetleyen Mehmetçik heykelleridir. Arkada ise mermi taşıyan Türk kadını heykeli bulunmaktadır. Heykel kaidesini koruyucu zeminde bozkurt başları dikkat çekmektedir.
Teoman Hakan Evlioğlu

ATATÜRK’ÜN AT ÜZERİNDEKİ ANIT HEYKELLERİ

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!