Kastamonu’da Yeryüzü Pazarı açılıyor

featured

Türkiye’nin kuzeyinde, Karadeniz kıyısında bir şehir olan Kastamonu’da yeni bir Yeryüzü Pazarı açılıyor

Pazar, 17 Haziran’dan itibaren iki haftada bir ziyaretçilerini karşılayacak.

Pazar’a ilçemizden Botanical Zeze katılıyor

Slow Food, yerel gıda geleneklerinin kaybolmasına ve fast food kültürünün yayılmasına karşı mücadele etmek için 1989’da kurulmuş dünya ölçeğinde bir ağdır. Kuruluşundan bu yana, 160’dan fazla ülkede milyonlarca insanı kucaklayan ve hepimizin iyi, temiz ve adil gıdaya erişebilmesi için çalışan global bir harekete dönüşmüştür.

Enyeni Slow Food Yeryüzü Pazarı, Kastamonu’da 17 Haziran’da saat 11.00’de açılacak. Pazar, Türkiye’nin dördüncü, dünyanın ise 94. Yeryüzü Pazarı olacak.

Pazar, tarihi şehir meydanıyla, şehrin modern yönetsel merkezi olan Cumhuriyet Meydanı arasındaki konumuyla, şehrin tam kalbinde yer alıyor. Pazar yerine, her türlü toplu taşıma araçlarıyla, Cumhuriyet Meydanı durağında inerek rahatça ulaşılabiliyor. Ayrıca çevrede pek çok otopark da mevcut.

Açılış törenine, yakın çevreden Slow Food Birlik üyelerinin, pazarın paydaşlarının ve yerel yöneticilerin katılması bekleniyor. Açılışta pek çok yerel lezzeti tatmak ve bunları standlarda satın almak mümkün olacak.

Kastamonu,çok eski geçmişesahip bir antik şehir. Tarihi Hititlere kadar geri gidiyor, Roma, Bizans dönemlerinde kesintisiz yerleşim görmüş. Dolayısıyla çok zengin bir kent kültürüne ve yüzlerce yıllık yapılara ve tarihi anıtlara sahip. Bu da şehri, her yıl on binlerce turist ağırlayan önemli bir turistik merkez haline getiriyor. Şehir dağlar, ormanlar tarafından çevrili zengin bir coğrafyanın ortasında yer aldığı gibi, aynı zamanda geleneksel yöntemlerle tarım yapılan zengin tarım alanlarına da sahip.

İl nüfusunun büyük bölümü, ilçelerde ve kırsalda yaşıyor, hala antik yöntemlerle tarım yapıyor ve eski mutfak geleneklerini sürdürüyor. Aynı zamanda şehirde Osmanlı saray mutfağının gelenekleri de yaşıyor. Tarihte Osmanlı Sarayı’nın şeflerini yetiştiren şehirde, bu nedenle Osmanlı saray mutfağı gelenekleri ve tarifleri hala canlı.

Kastamonu aynı zamanda “siyez”in anavatanı. Bu antik buğday türü, 10.000 yıldır genetik yapısı bozulmadan korunmuş bir değer. Sadece bu ürünü satın almak ve siyezden yapılan yemekleri yemek için bile yılda pek çok turist şehre geliyor.

Kastamonu Yeryüzü Pazarı, “Kastamonu’nun yerel gıda kültürünü koruma birliği” üyeleri tarafından Kastamonu Belediyesi’nin desteğiyle uygulamaya konmuş bir proje. Bu projenin amacı, ilin yerel tarımsal ve gastronomik mirasının değeri hakkında bilinç yaratmak ve endüstriyel tarım ürünlerinin satıldığı mevcut ticari pazarlara bir alternatif oluşturmak. Bu pazarlarda genellikle konvansiyonel tarım ürünleri satılıyor. Bu ürünler, genellikle seralarda, çevreci olmayan yöntemlerle yetiştirilip, uzun mesafeler kat ederek getiriliyor. Bu pazar yerlerinde yerel üreticiler olsa bile, bunların ürünleri pestisit kullanımı ve denetimi açısından güven vermemekte, dolayısıyla sağlıklı olup olmadıkları bilinmemekte.
Kastamonu Yeryüzü Pazarı, iyi, temiz adil gıda ürünleri arayanlar için güvenilir bir alternatif oluşturmayı hedeflemektedir.

Pazarın kurucuları, siyez buğdayından ve bundan yapılan ekşi mayalı ekmekten, sebze ve meyvelere kadar (özellikle çok değerli yerel ürün “üryani eriği”), baldan aromatik bitkilere kadar ürünlerini getiren ve satan 19 üreticidir. Bazı tezgah sahipleri, Kastamonu mutfağının popüler çorbaları, siyez bulgurundan yapılan ünlü pilavı “eğşili pilav”, pek çok değişik hamur işi ve tatlılar gibi ürünleri pazar yerinde satacaklardır. Ziyaretçilere harika bitki çayları ikram edilecektir.

Kastamonu Yeryüzü Pazarı sözcüsü Gülsen Kırbaş pazarın kuruluşuyla ilgili şunları söylüyor: “Kastamonu’nun yerel gıda kültürünü koruma birliği” üyeleri, pazarı açmak için güçlü bir irade ve istek gösterdiler. Amaç, yerel halkta iyi ve temiz tarım ve gıda ürünlerinin değeri konusunda farkındalık yaratmak, halkı Kastamonu’nun doğal ve tarımsal değerleri ve biyoçeşitliliği konusunda ve sağlıklı gıda ve beslenme konusunda bilinçlendirmek idi. Bu nedenlerle, Pazar yerinin aynı zamanda bir eğitim alanıolması gerektiğine karar verdik ve sürdürülebilirliğe büyük önem verdik.

Her Pazar gününde bir uzman “iyi-temiz-adil gıda”, “biyoçeşitlilik” veya “sağlıklı gıda saklama-koruma” gibi konularda kısa eğitimler verecek. Yine biyoçeşitlilik ve iyi tarım hakkında çocuk eğitimleri olacak ve bunlar çocuklara oyunlarla anlatılacak. Bu etkinliklere zaman zaman müzik de eşlik edecek. Uzmanlar pazarı ziyaret eden kadınlara atık işleme, dönüştürme ve kompost üretimi konularında eğitim verecek. Kadınlara, eski ve kullanılmış tekstil malzemelerinden, yeniden dönüştürme yoluyla ambalaj malzemesi, çanta, mutfak ve ev tekstili malzemesi üretmenin öğretileceği bir masamız olacak.

Pazar yerinde standlarımız tamamen ahşaptan olacak, çadır bezinden tenteleri olacak, sentetik malzeme kullanılmayacak. Ambalaj malzemeleri de kağıt, cam ve ahşap gibi doğal malzemelerden ve dönüştürülebilir olacak.”

Slow Food Yeryüzü Pazarı Paydaşları:

*Kastamonu Belediyesi
*Kastamonu Valiliği
*Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası
*Kastamonu Borsası
*Kastamonu Üniversitesi
*Kastamonu Ziraat Odası
*Kastamonu ve ilçelerindeki tarım kooperatifleri

Kastamonu’da Yeryüzü Pazarı açılıyor

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Açıksöz Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!